EspañolEnglishEuskeraCatalàGallego
  • Sant Boi de Llobregat

  • Presencial

  • Cursos de centros

  • del 24 de març al 12 de maig de 2025

Presencial
del 24 de març al 12 de maig de 2025

Dones artistes a Catalunya al segle XX. Una història d'art i reivindicació

Imprimir PDF

Idioma: Català

Aquest curs ofereix una visió general de la història de les dones artistes a Catalunya durant el segle XX. Es tracta d’una aproximació a la seva producció artística, les dificultats que van afrontar i els espais on van poder mostrar la seva obra, així com les seves contribucions a la cultura visual del país. La dificultat per accedir als circuits institucionals, l’exclusió de les dones en les acadèmies d’art i la resistència a una societat patriarcal són alguns dels obstacles que les artistes han hagut d’afrontar al llarg dels segles. Però malgrat aquests reptes, moltes van aconseguir trencar barreres i deixar una empremta profunda en l’art català.

Lloc i dates
Del 24 de març al 12 de maig de 2025
De 16:00 a 17:30 h
Espais en els quals es desenvolupa: Aula 103
Lloc:

UNED-Sant Boi


Horas
Hores lectives: 9
Presencial
Aquesta activitat es desenvolupa presencialment.
Programa
  • dilluns, 24 de març
    • 16:00-17:30 h. Introducció a la història de les dones artistes a Catalunya (s. XIX-XX)
      En aquest primer apartat, oferirem una visió general de les condicions socials, polítiques i econòmiques que van dificultar la presència de les dones en l’art al llarg dels segles XIX i XX. Es parlarà del sistema artístic de l’època, de les escoles d’art i de com les dones van lluitar per obrir-se un espai en un món artístic majoritàriament masculí. Es discutirà sobre les temàtiques que van tractar, els barris, salons i espais on exposaven, i les iniciatives per promoure l’art femení en una societat que dificultava la seva visibilitat. Es tractarà també de les primeres col·laboracions entre artistes, la creació de salons i altres iniciatives independents que van permetre a les dones artistes a Catalunya establir-se i lluitar per un lloc en el món de l’art.
    • dilluns, 31 de març
      • 16:00-17:30 h. Les pioneres del segle XX
        Aquest punt estarà centrat en les primeres dones artistes que van començar a destacar en un moment en què l’art català va viure una gran transformació. Parlarem de Lluïsa Vidal, una de les figures més rellevants del modernisme, i Olga Scharoff, qui va destacar pel seu treball a l’avantguarda. També es revisaran altres artistes de l’època que van obrir camins per a les dones a la pintura i les arts plàstiques.
      • dilluns, 7 de abril
        • 16:00-17:30 h. Dones artistes de la República
          Aquest punt es centrarà en les dones artistes que van viure i treballar durant la Segona República, un període de gran efervescència cultural i social a Catalunya. Francisca Bartolozzi, coneguda per la seva tasca com a il·lustradora, pintora i també com a fundadora de la primera escola d’art per a dones a Barcelona, serà una de les figures clau en aquesta secció. A més, Manuela Ballester, amb la seva obra modernista i els seus compromisos socials, serà una altra de les artistes a destacar. També es parlarà de l’esforç de les dones per inserir-se en el panorama artístic oficial i com van aconseguir crear xarxes i col·lectius independents per poder expressar-se artísticament. Aquest període es va veure truncat per la Guerra Civil, però el llegat de les dones artistes republicanes va perdurar, tot i la repressió posterior.
        • dilluns, 28 de abril
          • 16:00-17:30 h. La postguerra i la dictadura franquista
            Les dones artistes en aquest període van treballar en un context de repressió, limitant la seva llibertat d’expressió. A través d’artistes com Fina Miralles, Esther Boix i Conxa Ibáñez, veurem com van desafiant els límits imposats per la dictadura, donant lloc a obres que reflectien la seva resistència i lluita per la llibertat.
          • dilluns, 5 de maig
            • 16:00-17:30 h. La transició a la democràcia
              S’inclouen figures com Pilar Aymerich i Mari Chordà, qui van utilitzar l’art per reivindicar la llibertat política i social, donant espai a les veus feministes i a la crítica a les institucions establertes. Aquest període va ser fonamental per al desenvolupament de l’art conceptual i l’art feminista a Catalunya.
            • dilluns, 12 de maig
              • 16:00-17:30 h. La reivindicació actual i el futur de les dones en l’art contemporani
                Aquest punt es dedicaria a explorar com, en les últimes dècades, s’han posat en marxa diversos esforços per a la recuperació de la memòria i el reconeixement de les dones artistes en la història de l’art català. Parlarem de projectes institucionals i independents que han fet visibles artistes com Fina Miralles, Olga Scharoff, i Lluïsa Vidal, a més de com el feminisme actual continua influint en el panorama artístic contemporani.
                • Vanessa Martín Nicolás Historiadora de l’art
            Inscripció
              Ordinària
            Preu30 €
            Altres activitats del cicle
            Aquesta activitat pertany al cicle Actualmente , format per les següents activitats:

            Ponent
            Vanessa Martín Nicolás
            Historiadora de l’art
            Dirigit a
            Aquest curs està adreçat a qualsevol persona interessada en la història de l’art i el paper de les dones en la seva producció. 


            És especialment recomanat per a estudiants d’art, educadors, historiadors de l’art, i totes aquelles persones amb una sensibilitat envers les temàtiques feministes i la història de la cultura. 


            També és una bona oportunitat per a aquelles persones que volen conèixer millor les aportacions de les dones artistes en la història de Catalunya.
            Objectius
            Conèixer la història de les dones artistes a Catalunya en el context del segle XX.
            • Analitzar les dificultats socials i institucionals que van afrontar les dones per aconseguir una visibilitat en el món de l’art.
            • Identificar les principals figures femenines en cada període històric i la seva influència en el desenvolupament de l’art català.
            • Reflexionar sobre l’evolució de la representació femenina a través de les obres d’art i el paper de les dones en els moviments artístics.
            • Comprendre les iniciatives de recuperació i visibilització de les dones artistes a Catalunya en l’actualitat.
            Col·laboradors

            Organitza

            UNED Sant Boi

            Col·labora

            Ajuntament de Sant Boi
            Diputació de Barcelona
            Objectius de Desenvolupament Sostenible

            Aquesta activitat impacta en els següents Objectius de Desenvolupament Sostenible:

            Més informació
            UNED Sant Boi de Llobregat
            Edifici l'Olivera Plaça Montserrat Roig, nº1
            08830 Sant Boi de Llobregat Barcelona
            93 654 53 33 / info@santboi.uned.es
            Imatges de l’activitat
            Saltar al contenido
            • Facebook

            • Twitter

            • UNED